DOSTAVA

1. Oblike dostave/prevzema naročila

Pri naročilu izdelka v spletni trgovini lahko uporabnik izbere eno izmed naslednjih možnosti dostave:

  • Dostava na naslov, ki ga navede pri oddaji naročila, in jo za Scented, Sergeja Masten s.p. vršita Pošta Slovenije ali dostavna služba GLS.
  • Osebni prevzem naročila na naslovu: Ul. Metoda Mikuža 20, 1000 Ljubljana (med 17. in 19. uro po predhodni komunikaciji).

V primeru osebnega prevzema naročila je možno plačilo le z gotovino.

2. Cenik dostave

Dostavljamo na celotnem območju Republike Slovenije. Izbira dostavne službe ni možna, Scented, Sergeja Masten s.p. sama določi, s katero dostavno službo bo poslala paket.

Cena dostave na območju celotne Republike Slovenije znaša 3,80 € + 1,00 € za plačila po povzetju. 

V kolikor se kupec v procesu naročila odloči za osebni prevzem na naslovu, je prevzem brezplačen.

Cenik dostave se lahko brez predhodnega obvestila kadarkoli spremeni. Ob posebnih akcijah se lahko cena dostave spremeni ne glede na takrat veljaven cenik. O višini cene dostave je uporabnik obveščen pred zaključkom naročila.

Cena dostave oziroma stroški poštnine so jasno vidni na strani “Košarica”, prav tako pa tudi na strani blagajna oziroma “Zaključek nakupa”.

V ceni poštnine so vključeni tudi vsi ostali manipulativni stroški in stroški gotovniskega prenosa denarja, tako da vam poštar ob dostavi ne sme zaračunal nobenih dodatnih stroškov. Vaš znesek za plačilo bo tak, kot ste ga dobili na potrditvenem računu na vaš e-mail.

3. Rok dostave

Predviden rok, v katerem bo Scented, Sergeja Masten s.p. izbrane izdelke predala dostavni službi, je zapisan ob posameznem izdelku in v košarici naročila. Ob naročilu več izdelkov z različnim rokom odpreme, se upošteva najdaljši rok. Za dostavo poskrbi dostavna služba, v večini primerov naslednji delovni dan od dneva odpreme, vendar najkasneje v roku 3 delovnih dni.

Zaradi povečanega obsega naročil v času sezonskih znižanj, se lahko rok dostave podaljša za 7 delovnih dni.

Rok za odpremo začne teči, ko je naročilo potrjeno s strani spletne trgovine oz. prvi delovni dan po oddaji naročila.

4. Osebni prevzem

Ko je naročilo pripravljeno za prevzem na naslovu, bo kupec o tem obveščen po elektronski pošti. Paket ga bo v prodajalni čakal 3 delovne dni od dneva prejetja obvestila o pripravljenem paketu.

Po pretečenem roku, v katerem paket čaka na prevzem, se smatra, da je naročilo stornirano.

V kolikor iz različnih razlogov paketa kupec ne bo mogel prevzeti v tem roku oz. potrebuje daljši rok, mora to sporočiti direktno v prodajalno (e-pošta: info@scented.si.

5. Podrobno o dostavi na izbran naslov

V primeru, da ob času dostave ni nikogar na navedenem naslovu, dostavljavec obvesti prejemnika, na katerem prevzemnem mestu lahko paket prevzame.

V primeru dostave z dostavno službo in plačilom ob dostavi dostavni službi kupec plača dodatne stroške obdelave naročila, ki ga obračuna dostavna služba. Pri dostavni službi lahko plačilo ob dostavi opravi z gotovino ali s plačilno kartico.

V primeru dostave v večstanovanjski objekt je paket dostavljen do vhodnih vrat v večstanovanjski objekt.

6. Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga

Potrošnik ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči (e-naslov: info@scented.si), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev.  Ne glede na obliko odpovedi mora potrošnik podjetju predložiti kopijo računa.

Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 14 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa). Rok začne teči en dan po datumu prevzema naročenega blaga.

Prejeto blago mora vrniti nepoškodovano, neuporabljeno in v originalni embalaži. V kolikor je izdelek v tem roku bil odprt in v uporabi, vračilo izdelka ni mogoče.

V kolikor naročene pošiljke s plačilom po povzetju ne sprejmete ali ne dvignete, vam bomo poslali račun za stroške režije v višini 17 EUR, ki zajema dvojno poštnino (pošiljanje in vračilo pošiljke na naš naslov) in vse stroške, ki smo jih imeli z vašim naročilom (kuverta, ura pakiranja, prevoz na pošto, …). V kolikor pošiljko na vašo željo in po dogovoru z vami pošiljamo še enkrat in pošiljke ponovno ne dvignete, se tudi režijski stroški podvojijo. V primeru, da pošiljko po drugem pošiljanju dvignete, vam ne bomo obračunali nobenih dodatnih stroškov.

Podjetje vrne vsa prejeta plačila kupcu z enakim plačilnim sredstvom, kot ga je uporabil kupec, razen če kupec izrecno zahteva uporabo drugega plačilnega sredstva in če kupec zaradi tega ne nosi nobenih stroškov.  Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno nemudoma oziroma najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Podjetje lahko zadrži plačilo, dokler ne prejme vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne pošlje dokaza, da je blago poslal nazaj, odvisno od tega, kateri dogodek se zgodi prej.

Pravico do zamenjave blaga, vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov – povezava: http://www.zps.si/images/stories/zakoni/zvpot_enpb_dec11.pdf (neuradno prečiščeno besedilo).

Več o uveljavljanju pravic odstopa od pogodbe, iz naslova stvarne napake in uveljavljanju garancije lahko preberete v Splošnih pravilih in pogojih uporabe spletne strani in prodajalne scented.si, ki so dostopni tukaj.

Če se ob prevzemu pošiljke ugotovi, da je pošiljka (paket) ali izdelek poškodovan ali kaže znake odprtja, je dolžan kupec nemudoma, najkasneje pa v roku 14 dni od prevzema sprožiti postopek reklamacije neposredno pri dostavljavcu (Pošta Slovenije, d.o.o.).

7. Seznanitev z odgovornostjo podjetja za stvarne napake

Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot) določa, da mora prodajalec potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne napake svoje izpolnitve.

Napaka je stvarna:

  1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
  2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
  3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
  4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem. Za odgovornost za stvarne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.

Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda. Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.

Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:

  • odpravi napako na blagu ali
  • vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
  • blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
  • vrne plačani znesek.

V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena. Pravice potrošnika iz prvega odstavka ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

Če obstoj napake na blagu ni sporen, mora podjetje čimprej, vendar najpozneje v roku osmih dni ugoditi potrošnikovi zahtevi. Podjetje mora pisno odgovoriti potrošniku na zahtevo najpozneje v osmih dneh po njenem prejemu, če je obstoj napake na blagu sporen.